Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@03:09:16 GMT

سیاست‌زدگی؛ آفت بزرگ جشنواره فیلم کن

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۸۲۹۸۱

سیاست‌زدگی؛ آفت بزرگ جشنواره فیلم کن

رضا منتظری منتقد و پژوهشگر سینما در گفت‌وگو با خبرنگار سینمایی ایرنا خاطرنشان کرد: جشنواره فیلم کن یکی از تنها جشنواره‌های سینمایی دنیا است که اغلب فیلم‌هایی که در این رخداد به اکران در می‌آیند، کمتر در دیگر جشنواره‌ها مورد توجه قرار می‌گیرند.

وی با بیان آنکه تاریخ نیز نشان داده که بسیاری از فیلم‌هایی  که طی ادوار پیشین در این رخداد به نمایش درآمده‌اند؛ اغلب آثاری با رویکرد هنری بودند که توفیقی در گیشه نداشتند افزود: اغلب آثار حاضر در این جشنواره سینمایی فیلم‌هایی با رویکرد و مولفه‌های هنری هستند که هدف تولیدشان برای سرگرمی، فتح گیشه‌ها و آثاری مورد پسند عامه نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این منتقد سینمایی ادامه داد: همین رویکرد باعث شده بود جشنواره فیلم کن؛ لقب معتبرترین جشنواره سینمایی جهان را به خود اختصاص دهد. چراکه جوایز این رویداد ارزش بسیار بالاتری نسبت به سایر جوایز جشنواره‌های بین‌المللی سینمایی دارد.

تغییر روش و منش جشنواره فیلم کن؛ از رویدادی هنری به جشنواه‌ای سیاسی

هر چه بر سابقه و سن این رویداد افزوده می‌شود، شاهدیم که آرام‌آرام جشنواره فیلم کن در حال تغییر دادن برخی از سیاست‌های خود؛ تغییر در منش و روش برگزاری‌اش است

منتظری با بیان آنکه نکته‌ای در این اواخر به چشم می‌آید آن است که هر چه بر سابقه و سن این رویداد افزوده می‌شود، شاهدیم که آرام‌آرام جشنواره فیلم کن در حال تغییر دادن برخی از سیاست‌های خود؛ تغییر در منش و روش برگزاری‌اش است تصریح کرد: همیشه معروف بود که جشنواره فیلم برلین سیاسی‌ترین جشنواره سینمایی دنیاست اما امروز که به هفتادوپنجمین دوره جشنواره فیلم کن نگاه می‌کنیم به وضوح در می‌یابیم که این رویداد، رویکردی سیاسی را پیشه برگزاری خود کرده است.

وی گفت: در اولین نگاه اگر بخواهیم ارزیابی کلی از جشنواره هفتادوپنجم فیلم کن داشته باشیم در همین چند روز ابتدایی اتفاقاتی در این رخداد سینمایی افتاده که بسیار عجیب و مورد توجه است. نخست این‌که در مراسم افتتاحیه جشنواره برخلاف رسوم و قوانینی که در منشور جشنواره‌های سینمایی و هنری جهان وجود داشته و دارد؛ شاهد دعوت از ولادیمیر زلینسکی رئیس‌جمهوری اوکراین بودیک که به ‌صورت برخی (آنلاین) و تصویری در این جشنواره حضور یافت و به بهانه موضوع جنگ و سینما درباره بلایی که جنگ با روسیه بر سر کشور و مردمانش آورده سخن گفت.

این منتقد سینمایی خاطرنشان کرد: خود این مسئله، رویکردی سیاسی است. واضح است که اگر جنگی بین روسیه و اوکراین درگرفته، این جنگ مسئله‌ای سیاسی است. این‌که یک طرف ماجرا (زلینسکی) روی خط جشنواره‌ای سینمایی بیاید و درباره مسائل سیاسی صحبت کند؛ این رویکرد؛ به جشنواره فیلم کن رویکرد سیاسی می‌دهد.

ابتلای جشنواره کن به بیماری تلخ و وصف ناپذیر

چگونه ممکن است جشنواره‌ فیلم کن که بنا دارد رویدادی تام و تمام هنری باشد میزبان چنین فیلمی با ساختار فوق‌العاده سطحی، دم‌دستی، با شعارهای گل درشت و تند علیه ایران و ایرانی باشد

منتظری در ادامه با ذکر مثال دیگری به فیلم «عنکبوت مقدس» که فیلمی ایرانی است که در بخش مسابقه جشواره هفتادوپنجم کن حضور دارد اشاره کرد و گفت: فیلم‌های ایرانی امسال در جشنواره کن حضور پُر شماری دارند. همانطور که داور ایرانی در جشنواره داریم و می‌توان گفت جشنواره فیلم کن امسال به جشنواره ایرانی‌ها بدل شده است. علاوه‌بر دست‌اندرکاران دولتی و پخش‌کنندگان آثار سینمایی که در بازار جهانی فیلم کن حضور  دارند؛ بسیاری از تهیه‌کنندگان، منتقدان و خبرنگاران از ایران در دوره هفتادوپنجم جشنواره فیلم کن حضور پیدا کرده‌اند.

وی با اشاره به آنکه فیلم عنکبوت مقدس به کارگردانی علی عباسی روز یکشنبه (دوم خرداد برابر با ۲۲ ماه می) به نمایش درآمد و رونمایی شد ادامه داد: در سانس رونمایی در گرند تئاتر لومیر فیلم را دیدم. نکته‌ای که عجیب به‌نظر می‌آید متوجه این نکته است که شاهد بودیم که فیلمی سیاسی که اتفاقاً در آن از مولفه‌های هنر سینمای کمترین نشان را داشت در بخش اصلی جشنواره کن به نمایش درآمد و در کمال تعجب با تشویق فراوان و به قول معروف با جیغ و دست و هورا هم همراه شد.

این فعال رسانه‌ای تصریح کرد: با دیدن این تصاویر و در قامت فعالی رسانه‌ای بسیار تعجب کردم و با خود گفتم چگونه ممکن است جشنواره‌ فیلم کن که بنا دارد رویدادی تام و تمام هنری باشد میزبان چنین فیلمی با ساختار فوق‌العاده سطحی، دم‌دستی، با شعارهای گل درشت و تند علیه ایران و ایرانی باشد. فیلمی که تنها هدفش ارائه تصویری مخدوش و تخریب‌گر از جامعه ایران اسلامی را نشان می‌دهد. همه اینها بازتاب تلخی وصف ناشدنی است که این جشنواره را به خود مبتلا کرده است.

امیدوارم جشنواره فیلم کن اعتبارش را با نگاه سیاست‌زده مخدوش نکند

با اعتبار و سابقه‌ای که جشنواره فیلم کن دارد حیف است تا خود را اسیر سیاست‌زدگی حتی در نوع و اهداء جوایز اصلی کند

منتظری با بیان آنکه بعد چنین شروع سطحی و دور از انتظاری از جشنواره‌ای با سابقه ۷۵ ساله؛ در انتظارم تا ببینم رویکرد این رخداد سینمایی در اختتامیه چگونه خواهد بود. چرا که شنیده می‌شود و بسیاری نیز معتقدند خانم زهرا امیرابراهیمی، بازیگری که سال‌ها قبل به دلایلی ممنوع کار شد و به فرانسه مهاجرت کرد؛ حالا که بار دیگر به واسطه این اثر بازگشتی به دنیای سینما داشته از یک سو با حضور در فیلم عنکبوت مقدس و از سویی دیگر به دلیل وجود اصغر فرهادی در هیات داوران این دوره جشنواره فیلم کن شانس بالایی برای گرفتن نخل دارد.

وی با تاکید بر آنکه اگر چنین اتفاقی بیافتد رویکرد سیاسی جشنواره بیش‌از پیش خود را نشان می‌دهد تصریح کرد: امیدوارم شاهد چنین اتفاقی نباشیم. منظورم از این امیدواری آن نیست که چنین جایزه ای داده نشود؛ بلکه معتقدم این دست از جوایز باید به حق و مبتنی بر مولفه‌های سینمایی و هنری باید به برگزیدگان اهدا شود. امیدوارم جشنواره‌ای که لقب معتبرترین جشنواره سینمایی جهان را یدک می‌کشد اسیر سیاست‌زدگی نشود.

این منتقد سینمایی با یادآوری آنکه با اعتبار و سابقه‌ای که جشنواره فیلم کن دارد حیف است تا خود را اسیر سیاست‌زدگی حتی در نوع و اهداء جوایز اصلی کند خاطرنشان کرد: البته هنوز فیلم‌های دیگر را ندیده‌ایم. به ویژه منتظر هستم تا فیلم «برادران لیلا» ساخته سعید روستایی را ببینم. این اثر روز چهارشتنبه (۴ خرداد برابر با ۲۵ می) ساعت ۱۷:۳۰ به وقت ایران رونمایی و اکران می‌شود. باید دید که این فیلم چه محتوا و کیفیتی دارد. شنیده‌ها حاکی از آن است که فیلم جدید سعید روستایی درباره تحریم‌های ایران است و گویا نگاه نقادانه و تندی را در متن و بطن خود نمایندگی می‌کند.

برچسب‌ها اصغر فرهادی سعید روستایی جشنواره فیلم کن سینما

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اصغر فرهادی سعید روستایی جشنواره فیلم کن اصغر فرهادی سعید روستایی جشنواره فیلم کن سینما جشنواره سینمایی جشنواره فیلم کن جشنواره ها جشنواره ای سیاست زدگی کن حضور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۸۲۹۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب

به گزارش خبرگزاری مهر، نمایشگاه سی‌وپنجم کتاب تهران از امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت فعالیت‌های خود را به صورت رسمی آغاز کرده است و غرفه سازمان سینمایی با بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب تخصصی در حوزه سینما، در این دوره میزبان علاقه‌مندان به کتاب‌های سینمایی است و مؤسسات تابعه این سازمان هر یک آثار تخصصی حوزه خود را در این غرفه عرضه خواهند کرد.

مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی با ۲۲ عنوان کتاب، انجمن سینمای جوانان ایران با ۱۶ عنوان و بنیاد سینمایی فارابی با ۱۲۰ عنوان کتاب شامل ۱۰۰ عنوان از آثار قدیمی و ۲۰ عنوان جدید در نمایشگاه بین المللی تهران حضور دارند.

غرفه سازمان سینمایی کشور با هدف عرضه آخرین کتاب‌های منتشر شده از سوی مراکز تابعه سازمان سینمایی به علاقه‌مندان حوزه کتاب ارائه شده است و با برنامه‌ریزی صورت گرفته امسال، جمعی از هنرمندان سینما نیز در مدت برگزاری نمایشگاه در این غرفه حضور خواهند داشت.

کتاب‌های ارائه شده در این غرفه با توجه به نیازهای جامعه کتابخوان کشور و علاقه‌مندان رشته‌های مختلف سینمایی در حوزه‌های گوناگون تدوین و آماده شده است. از آنجا که یکی از دغدغه‌های مسؤولان سینمایی کشور، بحث عدالت فرهنگی در ابعاد مختف آن بوده و یکی از مشخصات آن مباحث آموزشی و تحلیلی به‌ویژه در حوزه کتاب محسوب می‌شود، امسال نیز مانند سال‌های گذشته سازمان‌های تابعه با مجموعه‌ای جذاب و کاربردی از کتاب‌های آموزشی تحلیلی سینما که توسط اساتید تألیف و ترجمه شده اند در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور خواهند داشت.

کتاب‌های ارائه شده از سوی سازمان سینمایی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، طیف گسترده و چشمگیری از انواع و اقسام کتاب‌های گوناگون با محوریت مباحث سینما را در بر می‌گیرد که قطعاً برای علاقه‌مندان و دوستداران سینما راهگشا خواهد بود. این آثار منتخبی از کتاب‌هایی است که در سال گذشته در حوزه کارگردانی، فیلمنامه نویسی، فیلمبرداری پیشرفته، استفاده از جلوه‌های ویژه کامپیوتری در سینما، انیمیشن، مستندسازی و غیره به زیور طبع آراسته شده اند.

رشد و گسترش حوزه انتشارات و دست پر سازمان سینمایی کشور در این دوره نمایشگاه کتاب تهران، برآیند رویکرد و اهتمام ویژه به حوزه پژوهش، انتشارات و تالیفات سینمایی است که طی سه ساله اخیر صورت گرفته است.

در همین راستا انجمن سینمای جوانان ایران با ترکیبی متنوع از کتاب‌های تخصصی در حوزه سینمای کوتاه، در قالب این رویداد میزبان علاقه‌مندان خواهد بود.

آثار عرضه شده از سوی انجمن سینمای جوانان در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عبارتند از «ژانر در فیلم کوتاه» مجموعه مقالاتی به دبیری علمی رامتین شهبازی، «مدیریت تولید فیلم» به قلم محمدرضا پاسدار، مجموعه ۲ جلدی «تاریخ هنر برای فیلمسازان» نوشته گیلیان مک ایور با ترجمه مجید کیانیان، «فیلم کوتاه، سپهر بلند» مجموعه مقالاتی به دبیری منصور براهیمی، «ساخت فیلم کوتاه با بودجه صفر» نوشته ریزان هاوس با ترجمه مجید کیانیان، «داستان در فیلم کوتاه» نوشته ریک بیرستو با ترجمه پیمان فلاحی، «نوشتن فیلم کوتاه» نوشته پاتریسیا کوپر با ترجمه پیمان فلاحی، «داستان‌گویی در فیلم کوتاه» به قلم سعید عقیقی، «ساختن یک فیلم کوتاه» نوشته روبرتو مولیترنی با ترجمه صنم نادری، «درباره عکاسی» نوشته سوزان سونتاک با ترجمه فرزانه طاهری، «عکاسی و روان کاوی» نوشته استفن بری با ترجمه زهرا پژوتن و صمد قربان‌زاده، «کشف فیلم کوتاه» به قلم سینیتا فلاندو با ترجمه پیمان فلاحی، «ترکی‌بندی تصویر در سینما و تلویزیون» نوشته پیتر وارد با ترجمه حمید احمدی لاری و «هنر فیلم کوتاه داستانی» نوشته ریچارد راسکین با ترجمه پیمان شوقی.

علاقه‌مندان به سینمای کوتاه می‌توانند در ایام برگزاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در مصلای تهران، با مراجعه به غرفه سازمان سینمایی، ضمن اطلاع از تازه‌ترین فعالیت‌های مطالعاتی و پژوهشی انجمن سینمای جوانان ایران نسبت به تهیه آثار فوق اقدام کنند.

سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از امروز تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود و سازمان سینمایی در شبستان اصلی مصلای تهران، سالن ۳، راهروی شماره ۱۵، غرفه شماره ۲۷۵ پذیرای خانواده سینما، اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و عموم علاقه‌مندان هنر هفتم است.

کد خبر 6100726 سید امیر شایان حقیقی

دیگر خبرها

  • قطار فحش‌های مسعود فراستی به ایستگاه «مست عشق» رسید
  • سهم سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب
  • گیجگاه از کره‌ای‌ها جایزه گرفت
  • ویژگی‌های ژئوپلیتیکی کشورهای شیخ‌نشین؛ از اختلافات پیچیده سرزمینی تا همگرایی در ساختارهای اجتماعی ـ تاریخی
  • شگفت‌زدگی بایرنی‌ها در برنابئو: عجب ورزشگاهی!
  • باغ کتاب میزبان جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی شد
  • جشنواره دریای سرخ به فیلم ایرانی جایزه داد
  • رفع ۳۲ مورد حادثه انسداد فاضلاب درپی بارندگی‌های اخیر ایلام
  • رفع ۳۲ مورد حادثه انسداد و پس زدگی فاضلاب در شهر ایلام
  • مبارزه با آفت سن غلات در مزارع